14. heinäkuuta 2016

Gluteeniton mustikkajuustokakku

Viime viikolla pyöräytin pitkästä aikaa juustokakun. Näköjään tälleen kerran vuodessa yksi kakku. Ei kannata tehdä liian usein, että onnistuvat. Tämän gluteenittoman ja vähälaktoosisen mustikkajuustokakun vein mökkituliaisena ja sehän katosi silmissä. 


Pohja
n. 250g (1½pkt) glut. domino-keksejä
75g voita 

Vuoraa 24cm irtopohjavuoka leivinpaperilla.
Sulata voi.
Murskaa keksit, onnistuu ihan käsin.
Sekoita keksimuru ja voi.
Painele sekoitus tasaisesti vuoan pohjalle.
Laita jääkaappiin kylmenemään täytteen teon ajaksi.


Täyte
2dl mustikoita
2dl kermaa
400g maustamatonta tuorejuustoa
½-1dl sokeria
3tl vaniljasokeria
4 liivatetta
3rkl kiehautettua vettä

 Keitä mustikoita liedellä ja survo hieman. 
Mustikoiden määrä mitattu vasta keittämisen jälkeen, 
joten valmista survosta oli tuo kaksi desiä. 
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vaahdota kerma.
Kaada tuorejuustot kulhoon.
Sekoita sokeri ja vaniljasokeri keskenään ja sekoita tuorejuustoon.
Sekoita joukkoon kerma.
Sekoita mustikat täytemassaan ja tarkista maku. 
Purista ylimääräinen vesi liivatteista ja liota ne kuumaan veteen.
Kaada liivateseos ohuena nauhana täytemassan sekaan koko ajan sekoittaen.
Kaada täyte irtopohjavuokaan.
Anna hyytyä jääkaapissa neljä tuntia tai yön yli.
 

Huomioita
 Tällä kertaa vuorasin vain pohjan leivinpaperilla.
Pyöräytin veitsellä kakun irti vuoasta reunoja pitkin
ennen kuin avasin irtopohjavuoan reunat.
Keitetty mustikka kannattaa jäähdyttää vesihauteessa ennen täytteeseen lisäämistä, 
jos se ei ole jäähtynyt tarpeeksi.

Meinasin tehdä kakkuun vielä kiilteen. Mustikat kuitenkin  värjäsivät kakun niin tummansinipunaiseksi, että varaamani kuningatarpiltti olisi ollut samanvärinen ja jätin sen pois. Sitten alkoikin armoton koristeiden miettiminen, koska olen siinä ihan käsi. Näin jo mielessäni hienon keon tuoreita vadelmia ja pensasmustikoita, mutta niitä oli kaupassa vain ulkolaisina. Onneksi huomasin hyllyllä suklaakuorrutettuja mustikoita, jotka olivat suomalaisia. Ainut, että vasta matkalla luin pussia tarkemmin ja selvisi, että tuote saattaa sisältää gluteenia. Ei käynyt mielessäkään, että suklaassa olisi gluteenia. Onneksi niin vähän, että kaikki pystyivät kakkua koristeineen silti syömään. Vastaisuudessa muistan tämänkin. Ei ehkä ihan kaikista kaunein koristeluvalinta. Kaupassa en tajunnut, että nehän oikeasti näyttävät papanoilta. Osa luuli, että ne ovat suklaarusinoita. Onneksi oltiin mökillä, joten oli ainakin luonnonläheinen kakku sisältä ja ulkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! <3