2. elokuuta 2016

Tuparit

Viikonloppuna pidettiin ensimmäiset tuparit. Kutsuimme vanhempani ja sisarukseni lauantaina kylään ja he pääsivät valmiiseen pöytään. Äitikin oli ihmeissään, etteikö todella tarvitse mitään tuoda tai keittiössä auttaa. Kyllä kaksi kokkia riitti hyvin pieneen avokeittiöömme. Järkkäämistä oli monelle päivälle ja T:kin innostui suunnittelemaan menua, joka koostui salaattipöydästä, rosmariiniperunoista ja pulled porkista. T marinoi lihan salaisella reseptillään ja tehottomasta uunista huolimatta liha kypsyi yhdeksässä tunnissa todella hyväksi. Ruoka upposi jokaiselle. 

Eläinten tunnistus ei ollut ihan vahvimpia puoliani illan Riistavisa-pelissä.
 
Kieltämättä lempiväri tulee vahvasti esiin leipomuksissani, ainakin näissä juustokakuissa. Mustaherukkajuustokakku olisi ollut liian pliisun värinen pelkästään musteherukkatuorejuustoa käyttäessä, joten keitin ja survoin mustaherukan marjoja täytteen sekaan. Kakusta tuli ihanan purppuranlila. Makukin oli tarpeeksi makea, mutta raikas, vaikka mustaherukat ovat niin kirpeitä. Koristeiksi sain suomalaisia marjoja, mustikat ja vatut pensaista ja varvuista poimittuina. Voi siis sanoa, että teimme yhteistyössä tämän kakun, kun T toi koristemarjat suoraan metsästä. Suolaisen piirakan leivontaa helpotin käyttämällä valmispohjaa suoraan pakkasesta. Täytteenä oli broileria, keltaisesta paprikaa, porkkanaa ja persikkaa. Kuorrutin piirakan juustoraasteella ja päälle muna-maitoseos.

Mustaherukkajuustokakku

Pohja
38kpl superdominokeksejä
75g sulatettua voita

Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija 24cm) leivinpaperilla.
Murskaa keksit käsin kulhoon.
Sulata voi ja lisää keksien sekaan.
Sekoita ja taputtele massa irtopohjavuoan pohjalle.


 Täyte
2dl jäisiä musteherukoita
(1½dl mustaherukkaa soseena)
2dl vispikermaa
600g mustaherukkatuorejuustoa
1dl sokeria
3tl vaniljasokeria
5 liivatetta
4rkl kiehuvaa vettä

Keitä mustaherukoita kattilassa pienessä tilkassa vettä niin kauan,
että herukat pehmenevät. Survo marjat soseeksi ja jäähdytä vesihauteessa.
Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen.
Vatkaa vispikerma vaahdoksi.
Notkista tuorejuustoja kulhossa, lisää marjasose ja sokerit. 
Lisää täytteeseen kermavaahto ja sekoita tasaiseksi massaksi.
Tarkista maku. 
Kaada täyte pohjan päälle.
Anna jähmettyä jääkaapissa yön yli.


Huomioita
Keksimurusta jäi aika rouheaa, koska en murskannut keksejä koneella.
Mustaherukkatuorejuusto oli itsessään todella vaaleaa, hailua, 
jopa enemmän rusehtavaa kuin lilaa.
Keitin jäisiä herukoita hetken liedellä lorauksessa vettä
ja sen jälkeen survoin soseeksi. Jätin kuoret soseeseen. 
Seuraavalla kerralla teen maustamattomasta tuorejuustosta, 
jonka maustan itse marjasoseella. 
Valmis mustaherukkatuorejuusto oli liian teollisen makuinen.
Muista, että vain suomalaisia marjoja kannattaa syödä tuoreena,
ja ulkomaiset keittää ennen syömistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! <3